* برای مقابله با "کرونا" این دستورات جامع تغذیه‌ای را جدی بگیرید!
پ
کد خبر : ۱۶۰۳۲
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۷ -02 March 2020
"تدابیر تغذیه" و دستورات جامع حفظ‌الصحه که در منابع طب سنتی بر آن تاکید شده، در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مسری و ویروسی مانند "کرونا" بسیار مموثر است؛ در این مطلب به اهم این تدابیر اشاره شده است.
"تدابیر تغذیه" و دستورات جامع حفظ‌الصحه که در منابع طب سنتی بر آن تاکید شده، در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مسری و ویروسی مانند "کرونا" بسیار مموثر است؛ در این مطلب به اهم این تدابیر اشاره شده است.

برای مقابله با "کرونا" این دستورات جامع تغذیه‌ای و حفظ‌الصحه را جدی بگیرید!

به گزارش «آزادي» یوسف اصغری؛ پژوهشگر طب ایرانی در گفتگويي درباره بیماری‌های ویروسی و واگیردار که با علایم تب و بی‌حالی شدید بروز می‌کند، اظهار کرد: در طب سنتی روش‌هایی برای مقابله و درمان بیماری‌های واگیر که از شخصی به شخص دیگر منتقل می‌شود، وجود دارد؛ کرونا ویروس، بیماری است که علائم آن بیشتر شبیه به آنفولانزا، اما سرعت پخش و انتقال آن بسیار سریع‌تر از آنفولانزا است لذا شیوع آن سریع‌تر و دامنه انتشار آن خیلی بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: بحث مهمی که برای افراد مبتلا جهت درمان یا سایر افراد جهت پیشگیری مطرح است بحث "تدابیر تغذیه" است؛ آنچه باید مدنظر افراد قرار گیرد طراحی سبک زندگی است که موجب تقویت قوا و سیستم ایمنی بدن شود لذا سعی شود غذا‌هایی استفاده شود که از نظر مزاجی و کیفیتی باعث ضعف سیستم ایمنی نشود که غالب این غذا‌ها موادی هستند که از لحاظ مزاجی سرد محسوب می‌شوند همچنین غذا‌های مانده و مضر برای سلامتی در این ایام که شیوع این بیماری مسری زیاد شده، ممنوع است.

اصغری افزود: مواردی که می‌توان به‌عنوان مواد غذایی "تضعیف کننده سیستم ایمنی" در این برهه زمانی نام برد شامل: مواد غذایی خشک (مثل پنیر، قسمت جامد خورشت‌ها، عدس، ذرت، ذرت مکزیکی ...)، گوشت گاو، ماهی، ترشیجات، قارچ، انواع رب، افزودنی‌ها و طعم‌دهنده‌های شیمیایی، سرخ کردنی‌ها، غذا‌های آماده و حاضری (انواع ساندویچ سوسیس، کالباس، فلافل، همبرگر، پیتزا، ...)، غذا‌های زودپز شده، انواع سس (سفید، قرمز)، انواع کنسرو، پنیر پیتزا، نان باگت یا خمیر، ماکارونی، انواع تنقلات بسته‌بندی شده مانند چیپس، پفک، آدامس، کاکائو، تخم آفتابگردان، لبنیات شامل ماست، دوغ ترش، شیر سرد، پنیر، کشک زیاد، نوشیدنی‌های ترش مزه، نوشیدنی‌های سرد، آب زرشک، آب انار ترش، آب آلبالو، آب پرتقال ترش، دلستر، چای سیاه، قهوه، نسکافه، آب لیمو، آبغوره، نوشیدنی‌های حاوی یخ، نارنج، هندوانه، کیوی، گوجه سبز، میوه‌های ترش (لیمو ترش، گریپ فروت، انار ترش، پرتقال ترش، تمرهندی، سیب ترش، ...)، گشنیز، بادمجان، کلم و گل کلم، گوجه فرنگی، لوبیا سبز و ...

این پژوهشگر طب ایرانی یادآور شد: فقط مواد غذایی مضر، ایمنی بدن را پایین نمی‌آورد بلکه مسائل روانی و ورزش‌های نامناسب نیز می‌توانند ایمنی بدن را کاهش دهند که از جمله می‌توان به مواردی مانند تماشای فیلم‌های ترسناک، حزن‌آور، خیلی احساسی یا خشن، گوش دادن به موسیقی‌های حزن‌آور یا خیلی تند، پوشیدن لباس‌های دارای رنگ‌های تیره و یکدست و بدون تنوع، استعمال بو‌های نامطبوع و خیلی سرد، توقف یا سکونت طولانی در مناطق دارای هوای سرد و خشک کوهستانی یا کویری، منزل تاریک و کم نور آپارتمانی یا زیرزمین و بدون چشم‌انداز، حمام یا دوش آب سرد، باد مستقیم کولر یا پنکه، خوابیدن بدون رو‌انداز، بازی کردن زیاد با کامپیوتر، شنا در آب‌های سرد، جکوزی سرد و ... اشاره داشت.

این محقق و مدرس طب ایرانی با اشاره به بحث قوای بدن در طب ایرانی متذکر شد: مواد با مزاج یا طبع سرد در اصطلاح طب سنتی می‌تواند موجب کند شدن حرکات ارواح طبی و قوا در بدن شود و در نتیجه سیستم ایمنی بدن، کُند عمل کند البته می‌توان از مواد غذایی سرد مثل آبلیمو در کنار عسل یا آب پرتقال همراه کمی عسل یا سرکه طبیعی با عسل که خودش ضد میکروب و باکتری است، استفاده کرد یعنی سرکنگبین شیرین مناسب است به خصوص اگر همراه با گلاب و زعفران تهیه شود که به آن سرکنگبین زعفرانی گلابی یا به اصطلاح طب سنتی "جُلّابی" می‌گویند؛ برای تهیه این شربت، یک یا دو لیوان شکر یا عسل (به شکر ترجیح دارد)، نیم گرم زعفران، یک لیوان سرکه طبیعی و یک استکان گلاب همراه مقداری آب ترکیب شود و حرارت ملایم داده شود تا شربت غلیظ شود؛ مصرف این شربت موجب تقویت قلب نیز می‌شود که برای افرادی که ترس و وحشت دارند، بسیار مناسب است.

وی ادامه داد: مصرف مایعات باید افزایش پیدا کند و بهتر است از دمنوش‌ها و مایعات گرم که در ادامه این مطلب اشاره شده، استفاده کرد؛ برای کم شدن تلفات این بیماری لازم است رژیم غذایی افراد مبتلا با توجه به موارد ذکر شده در کتب طب ایرانی برنامه‌ریزی شود.

اصغری با اشاره به روش‌های تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری‌های واگیر و ویروسی گفت: نخستین مورد، مصرف زیاد پیاز است؛ پیاز مهمترین ماده‌ای است که می‌تواند مانع ایجاد و گسترش اینگونه بیماری‌ها شود (مخزن الأدویه؛ دائرة المعارف خوردنی‌ها و داروهاى پزشکى سنتى ایران (طبع قدیم)، ص: ۲۲۱) مصرف پیاز و آب پیاز در غذا‌ها بیشتر شود، زیرا لطافتش بالاست، هم قلب را تقویت می‌کند و هم خون را رقیق می‌کند و البته در بحث ویروس‌کشی، بسیار قوی عمل می‌کند.

وی افزود: البته نحوه استفاده از پیاز نیز حائز اهمیت است؛ پیاز را با کارد چوبی یا پلاستیکی قطعه‌قطعه کنید و سریعا در غذا به منظور طبخ یا به صورت خام در کنار غذا مورد استفاده قرار دهید؛ در کتب طب ایرانی بیان شده که هرگز از چاقو و لوازم فلزی برای خرد کردن پیاز استفاده نشود؛ استفاده از پیاز‌های خشک و فرآوری شده یا خرد شده و استفاده از وسایل فلزی در آماده‌سازی پیاز عوارضی به همراه خواهد داشت که حتی می‌توان گفت: اثر معکوس بر روی خواص پیاز داشته باشد یعنی باعث جذب و ورود میکروب‌ها به بدن شود.

این پژوهشگر طب ایرانی تصریح کرد: دومین مورد در تقویت سیستم دفاعی بدن علیه این ویروس، بادکش پشت ریه و قلب است؛ اگر ناحیه ریه بادکش شود، گردش خون ناحیه ریوی و قلبی بالا می‌رود و این بادکش هشداریست برای سیستم دفاعی بدن که موجب بالا رفتن سطح ایمنی بدن می‌شود؛ این روش را می‌توان اینگونه توصیف کرد که با انجام بادکش، حالت حکومت نظامی در بدن برقرار می‌شود لذا انجام حداقل یک روز در میان، بادکش ناحیه کتف و بین دو کتف به شکلی که جای لیوان‌ها کاملا قرمز شود، بسیار موثر است و به راحتی در منزل قابل اجرا است؛ البته باید توجه داشت که نباید لیوان‌ها بیش از دو دقیقه روی پوست بماند، چون در این صورت جای لیوان بلافاصله کبود می‌شود و چندان مناسب تقویت ایمنی بدن نیست؛ انجام حجامت و انواع خونگیری‌ها برای افرادی که بدنشان خون زیادی ندارد و در اصطلاح کم‌خون یا ضعیف هستند، جایز نیست و این کار باعث تضعیف سیستم دفاعی بدن می‌شود.

این مدرس طب سنتی یادآور شد: از جمله موارد دیگری که تقویت‌کننده‌های قلبی محسوب می‌شوند و ایمنی بدن را بالا می‌برند، استفاده از بو‌های خوش متناسب مزاج (مقوی قلب)، غذا‌های مولد خون لطیف (گوشت بره، گوسفند یک ساله، کبک، جوجه خروس، تخم مرغ عسلی، دراج، تیهو)، استفاده از مفرحات مثل گلاب و بیدمشک، زعفران، دمنوش بادرنجبویه، گل گاوزبان، آب به و آب سیب، جوشانده طلا، دل پرندگان، دل گوسفند، دل شتر، دل گوساله و دل مرغ که به‌صورت کباب شده استفاده می‌شود.

وی افزود: برای تهیه جوشانده طلا، یک تکه طلا در سماور انداخته شود و بعد از یک ساعت جوشیدن از آب خنک شده سماور به عنوان آب نوشیدنی یا برای تهیه غذا استفاده شود؛ جوشانده طلا طبق گفته عقیلی خراسانی در کتاب مخزن الادویه، تقویت‌کننده قلب است و باعث بالا رفتن سطح ایمنی بدن و رفع ترس و وحشت می‌شود (مخزن الأدویه؛ دائرة المعارف خوردنی‌ها و داروهاى پزشکى سنتى ایران، ص. ۸۰۶).

این پژوهشگر طب ایرانی تصریح کرد: مورد دیگر در بحث بیماری‌های ویروسی، استفاده از موادی است که پادزهر هستند که در کتب طب قدیم با عنوان دارو‌های دارای قوت "تریاقیت" یعنی پادزهری یاد می‌شود مانند عسل، سیر، موسیر، سیاهدانه، شیرین بیان، دمنوش زنجفیل، دمنوش جدوار، شربت لیام همچنین مصرف پونه و آویشن و مرزنجوش، هم به شکل جوشانده یا دمنوش و هم به شکل بخور یا دود دادن بسیار موثر است، زیرا این بخارات از طریق ریه جذب می‌شود و سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.

اصغری گفت: یکی دیگر از دارو‌های مهم و حساس که بر روی ریه خیلی تاثیرگذار است و برای بیماری‌هایی که مثل ویروس کرونا ریه را درگیر می‌کند، مناسب است، دمنوش و عرق گل زوفا است که همراه آویشن یا پونه تاثیر بسزایی در تقویت ریه و در نتیجه سیستم ایمنی بدن دارد؛ همچنین مواد غذایی نسبتاً شیرین و آبدار (مثل مربای عسلی بالنگ، نان سنگک همراه کره، ارده + عسل یا شیره انگور)، گوشت قرمز (مثل گوشت گوسفندی یا گوشت شتر)، گوشت پرندگان (مثل کبک و بلدرچین، کبوتر، خروس که بهترین روش برای پخت گوشت و غذا، آب‌پز کردن است)، گندم با کمی سبوس (نان گندم، گندم در آش و سوپ، جوانه تازه یا پودر خشک آن)، نخود و لوبیا، نخودآب، زرده تخم مرغ (آب‌پز عسلی)، کشمش، مویز، آب گوشت، شیره بادام (۱۵ عدد مغز تازه بادام + یک لیوان آب + یک قاشق عسل؛ این ترکیب را توسط مخلوط کن کاملاً مخلوط و مصرف کنید)، میوه‌های شیرین و آب‌دار مثل انگور، سیب، طالبی، به، خربزه، انجیر، آلوی شیرین، انجیر تازه یا خشک خیسانده شده) به همراه گردو یا بادام تازه، توت، فندق همچنین نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، کرفس، کنگر، چغندر و هل نیز مفید است.

وی افزود: تماشای فیلم‌های کمدی یا دارای هیجان، گوش دادن به موسیقی‌های ملایم و صوت دلنشین قرآن، پوشیدن لباس‌های دارای رنگ‌های شاد و روشن و متنوع، گرمای مطبوع محل خواب و استفاده از روانداز و زیرانداز برای خواب برای جلوگیری از انتقال این بیماری بسیار مفید و تاثیر‌گذار است؛ علاوه بر موارد بالا، خواب مناسب و به مقدار، ورزش و نرمش ملایم (حداقل روزی ۱۰ دقیقه و حداکثر نیم ساعت)، دوری از استرس، و رعایت موارد بهداشتی شامل زدن ماسک و دوری از مکان‌های شلوغ و حفظ فاصله با افراد ناقل که توسط وزارت بهداشت اطلاع‌رسانی شده نیز باید مورد توجه باشد
منبع: تسنیم
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر: