* قوامی در واکنش به اظهارات اخیر جنتی: این حرف‌ها نه حقوقی است و نه فقهی/ شورای نگهبانی بدعتی گذاشت و هنوز هم آن را کش می‌دهد/ نظارت شورای نگهبان بر مجلس آن را از این هم بی‌خاصیت‌تر می‌کند
پ
کد خبر : ۱۹۳۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۸ -03 August 2020

به گزارش «آزادی»، «اگرچه نظارت ما بر نمایندگان دائمی است، اما شورا به‌دلیل اشکال قانونی نمی‌تواند در دوره چهارساله نمایندگی، فردی را که دچار انحراف و فساد می‌شود از ادامه کار منع کند که این نقیصه باید برطرف شود». این اظهارنظر احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در دیدار با اعضای مجلس طی روزها گذشته حسابی سر و صدا به پا کرده و با واکنش‌هایی همراه بوده است. دلیلش نیز روشن است. آقای جنتی از نبود امکانی گلایه دارد که موجب نقض دموکراسی در کشور است. نظارت بر یک نهاد انتخابی توسط شورایی که همین حالا هم به اعتقاد برخی با نظارت استصوابی خود مانع از تحقق واقعی و کامل مردم‌سالاری است!


فعالان سیاسی و حقوقی اما این اظهارات را از یک سو نشانه زیاده‌خواهی شورای نگهبان می‌دانند و از سوی دیگر از عملیاتی شدن آن و تنگ‌تر شدن عرصه دموکراسی ابراز نگرانی می‌کنند.


ناصر قوامی، نماینده مجلس در دوره ششم یکی از همین افراد است. او در گفت‌وگو با «آزادی» گفت: «من مقاله‌ای درباره نظارت از نظر فقه و حقوق دارم که در آن گفته‌ام اگر نظارت در جایی بدون قید آید همان نظارت اطلاعی است. نظارت در وقف و وصیت اما استصوابی است و فقها اینطور نوشته‌اند. در فقه اسلامی اصولا در این دو مورد نظارت داریم و این نظارت نیز اگر با قید استصواب همراه نباشد، اطلاعی است.»


وی افزود: « این نظارت استصوابی بدعتی است که شورای نگهبان بعد از رحلت حضرت امام گذاشت و همچنان هم ادامه دارد. متاسفانه هر روز هم این موضوع را کش می‌دهند. حتی آقای جنتی یک بار گفته بود که هرچیزی که فقهای شورای نگهبان را محدودکند، خلاف شرع است. یعنی تا این حد!».


این فعال سیاسی اصلاح طلب تاکید کرد: «نمی‌توان کسی که به عنوان نماینده مردم در مجلس انتخاب شده را برکنار کرد مگر آنکه جرمی مرتکب شود و در مراجع صالح قضایی از خدمات عمومی منع شود. البته این تشخیص هم به عهده دادگاه است و اگر جرمی صورت گرفته باشد و آن جرم مجازات در پی داشته باشد، دادگاه می‌تواند نماینده را برکنار کند. یا اینکه در همان ابتدای کار اعتبار نامه فرد توسط نمایندگان مجلس رد بشود».


قوامی با انتقاد از اظهارات اخیر جنتی گفت: « من فکر می‌کنم که این حرف‌ها نه حقوقی است و نه فقهی. این حرف‌ها درست نیست و اگر بدعت گذاشته شود، وضعیت مجلس از این بدتر هم خواهد شد».


وی در پاسخ به اینکه این اظهارات چقدر احتمال تحقق دارد نیز گفت: « ممکن است جلساتی بوده و در آن تصمیماتی در این جهت گرفته شده باشد تا ایشان هم این حرف‌ها را بزند. قطعا در این صورت موضوع عقبه دارد و ممکن است و عملی شود. اما این احتمال هم وجود دارد که صرفا اظهار نظر آقای جنتی باشد و در این صورت راه به جایی نمی‌برد و قابل اجرا نخواهد بود».


انتقادات از اظهارات و به عبارت دقیق‌تر مطالبه اخیر دبیر شورای نگهبان در حالی است که این شورا پیش‌تر هم بدعت‌هایی گذشته و دایره نظارت خود را فراتر از آنجه طبق قانون اختیار دارد، کرده بود. شاهد این مدعا عزل مینو خالقی نماینده منتخب مردم اصفهان در مجلس دهم بود.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر: